Jalkapallomatkat Italiaan

Italian Serie A tarjoaa runsaasti jännittäviä jalkapallo-otteluita, joissa kohtaavat sellaiset legendaariset joukkueet kuten AC Milan, Inter, Juventus, AS Roma, SS Lazio ja Fiorentina. Matseissa italialaiset jalkapallofanit – ”tifosis” – luovat tunnelman, jollaista et löydä muualta Euroopasta.

Jalkapallo on yksi suosituimpia urheilulajeja Italiassa, ja italialaiset hengittävät jalkapalloa. Jalkapallon henki tuntuu joka puolella, varsinkin matsien edellä. Jalkapallokulttuuri ja intohimo lajia kohtaan tuntuu erityisen aitona Italiassa, ja kaikilla stadioneilla on oma ominainen tunnelmansa.

Italia tarjoaa myös ihanaa ruokaa ja miellyttävän ilmaston, ja siksi se onkin täydellinen jalkapallomatkakohde erityisesti kylmän kevään ja sateisen syksyn aikana.

Stadio Olimpico ja taistelu Roomasta

Yksi Italian tunnelmallisimmista stadioneista on olympiastadioni Roomassa, johon mahtuu jopa 73 000 fanaattista ”tifosia”. Täällä pelaavat SS Lazio ja AS Roma kotiottelunsa. Yksi italialaisen jalkapallon suurhetkiä on, kun nämä kaksi kohtaavat mahtavassa paikallisderbyssä ”Derby della Capitale”. Ensimmäinen paikallisderby pelattiin 1929 ja sen jälkeen Roma on voittanut 51 kertaa, Lazio 37 ja peräti 57 kertaa on derby päättynyt tasapeliin.

Roman faneilla on katsomonsa Stadio Olimpicon eteläreunalla (Curva Sud), kun taas Lazion fanit löytyvät stadionin pohjoisreunalta (Curva Nord). Roman ja Lazion fanien välillä vallitsee kiihkeä tunnelma, ja matseja varjostavat silloin tällöin väkivaltaisetkin yhteenotot eri joukkueiden fanien välillä.

Italian jalkapalloliitto on kuitenkin ottanut käyttöön lukuisia turvallisuustoimenpiteitä mellakoiden estämiseksi, tunnetuilta huligaaneilta on mm. otteluihin pääsy kielletty. Paikalla on aina todella runsaasti poliiseja, jotta voidaan varmistaa otteluiden sujuminen rauhallisesti. Siitä huolimatta on kuitenkin hyvä ajatus pysyä poissa niistä stadionin osista, joissa ”ultrat”, kaikkein fanaattisimmat fanit, viihtyvät.

Paikallisderby San Siron stadionilla - Derby della Madonnina

Pohjois-Italian tärkein kaupunki Milano yhdistetään usein muotiin, mutta Milano on myös tunnettu jalkapallojoukkueistaan AC Milan ja FC Internazionale Milano (Inter), jotka ovat kaksi Italian tunnetuimmista joukkueista. Molemmat pelaavat valtavalla San Siron stadionilla. Jos pääset Milanoon paikallisderbyn, ”Derby della Madonninan”, aikoihin, voit olla varma, että San Siro on loppuunmyyty.

San Sirolla pelataan kuitenkin myös monia muita suuria otteluita. Yksi niistä on ”Derby d’Italia”, jossa kohtaavat kaksi Italian menestyksekkäintä joukkuetta, Juventus Torinosta ja Inter. Jalkapallomatkassa Milanoon on se hyvä puoli, että vaimosi tai tyttöystäväsi voi shopata sydämensä kyllyydestä Euroopan muotipääkaupungissa samalla kun sinä nautit jalkapallotunnelmasta San Sirolla: win-win.

Italialainen jalkapallo on muutakin kuin Rooma ja Milano

Italialainen jalkapallo on kuitenkin niin paljon muutakin kuin vain Rooma ja Milano. Napolista löytyy Italian kolmanneksi suurin stadioni, San Paolo, joka on Napoli SC:n kotikenttä. Firenzessä pelaa ACF Fiorentina Stadio Artemio Franchilla, johon mahtuu 46 300 katsojaa. Italialaisen jalkapallon näkemiseen on siis runsaasti tilaisuuksia.

Jalkapallomatka Italiaan tarjoaa jännittävän ja muistorikkaan matkan ja maailmanluokan jalkapalloa – yhdistettynä upeisiin viineihin ja ainutlaatuisiin ruokaelämyksiin.